oktober 2015
Wie voldoende vezels consumeert, lijkt de schade van alcohol in preventie van hormoongevoelige kankers te kunnen beperken. En dat is niet het enige preventienieuws: sedentarisme lijkt de kankermortaliteit te kunnen verhogen, zelfs bij genoeg sporten. Tot slot verduidelijkt een review waar omega 3-vetzuren wel en niet nuttig voor zijn bij een kankerbehandeling.
Alcohol kan het risico op (ondermeer) hormoonafhankelijke kankers verhogen. Voedingsvezels blijken die invloed te kunnen beperken.
Dit leiden Franse onderzoekers af uit de prospectieve SU.VI.MAX-studie. Een lage voedingsvezelinname kon in verband gebracht worden met een significant verhoogd risico op hormoonafhankelijke kankers (borst, endometrium, ovarium, prostaat, testis) door alcohol. Voor borstkanker was het verband het sterkst.
Meer lezen?
Inactiviteit doorheen de dag kan bijdragen tot een verhoogd kankerrisico, zelfs voor wie genoeg sport. Dat tonen recente meta-analyses.
Er blijkt een statistisch significant verband tussen sedentaire tijd en
Voor kanker is er vooral een verhoogd risico op kankers van dikke darm, long en baarmoederslijmvlies.
Wel is het verband tussen sedentaire tijd en globale mortaliteit 30% kleiner bij volwassenen met hogere fysieke activiteitsgraad dan bij volwassenen met lagere fysieke activiteitsgraad.
Het advies om de tijd al zittend te beperken werd ondertussen opgenomen in de Europese Code tegen Kanker, naast het advies om voldoende fysieke actief te zijn.
Meer lezen?
Een meta-analyse toont dat het gebruik van omega-3 supplementen bij radio- en (radio)chemotherapie kan bijdragen tot het behoud van de lichaamssamenstelling. Andere effecten werden niet geobserveerd.
Voor de analyse werden uitsluitend klinische, gerandomiseerde controle onderzoeken weerhouden. De dagelijkse inname van EPA en/of DHA schommelde tussen 600 mg en 3,6g. (1)
Andere belangrijke effecten werden niet geobserveerd. Zo blijkt suppletie niet bij te dragen tot afname van de tumormassa, noch tot langere overleving.
Gebruik van omega-3 supplementen tijdens kankerbehandelingen kan echter in sommige gevallen ook nadelen met zich meebrengen. Zo vonden onderzoekers aanwijzingen dat een bepaald omega-3 vetzuur in visolie (vooral aanwezig in haring en makreel, maar ook in visoliesupplementen) kankercellen ongevoelig zou maken voor bepaalde soorten chemotherapie (platinumanalogen als cisplatine). Hoewel het nog slechts om aanwijzingen gaat, lijkt het toch nuttig omega-3 vetzuren niet te gebruiken de dagen van de chemotherapie.(2,3)
Volgens recente studies zou een ruime consumptie van omega-3 vetzuren (vette vis of visoliesupplementen) bovendien het prostaatkankerrisico kunnen verhogen. (3)
Meer lezen?
Volgende nieuwigheden zijn beschikbaar van Stichting tegen Kanker:
Het Wereld Kanker Onderzoeksfonds (WKO) bracht updates uit rond de rol van voeding, gewicht en fysieke activiteit in de preventie van galblaas- en leverkanker.
Het WKO biedt ook een handige overzichtstabel rond voeding, gewicht, fysieke activiteit en kankerpreventie.
Op 26 november 2015 organiseert Stichting tegen Kanker in Brussel een infonamiddag rond oncodiëtetiek. Dit zijn de hoofdonderwerpen:
Meer lezen? Inschrijven?
Raadpleeg het volledige programma en schrijf meteen in. Het aantal plaatsen is beperkt!
Wetenschappelijk colloquium georganiseerd door het Franse NACRe-netwerk (Réseau National Alimentation Cancer Recherche). De relatie voeding-microbiota-metabolisme-kanker zal toegelicht worden, zowel in kankerpreventie als bij kanker.
Meer lezen?
Congres van de The Society on Sarcopenia, Cachexia and Wasting Disorders.
Meer lezen?
http://society-scwd.org/conference-information/
Wist je dat …